RESIPI / CARA MEMBUAT RICE CAKE UNTUK TTEOKBOKKI - 내 마음의 왕

Monday, 15 May 2017

RESIPI / CARA MEMBUAT RICE CAKE UNTUK TTEOKBOKKI


Assalamualaikum w.b.t...dah tengok cerita "Kimchi Untuk Awak" x kwn2? Ni ha...amy nak share cara buat rice cake. X da kaitan dengan kimchi k. Rice cake ni makanan orang korea untuk buat rice cake soup, tteokbokki dan lain-lain lagi. Rice cake / tteok() ni dibuat dari tepung beras pulut. Tteok biasanya dibahagi kepada 4 katogeri tau. "Steamed tteok"(찌는 떡, 甑 餠), ''Pounded tteok"(치는 떡, 搗 餠), ''Boiled tteok"(삶는 떡 搗 餠) dan "Pan-fried tteok"( 지지 는 떡 油煎 餠).

BAHAN-BAHAN :

3 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan air dicampur dengan 1 sudu kecil minyak bijan

CARA-CARANYA :

1. Campurkan tepung beras, garam dan air. Kacau hingga sebati.
2. Kukus campuran tepung yang telah sebati.
3. Kukus dalam 20minit ke atas.
4. Uli doh yang dah dikukus semasa masih panas. Doh ni panas k. Kalau xnak melecur pakai sarung tangan dan lapiskan dengan plastik.
5. Kalau ada bread maker tu boleh lah masukkan dalam bread maker. Setting macam nak buat doh pizza dalam 25 minit lah k.
6. Uli doh guna tangan dan tambah campuran air dan minyak bijan sepanjang meguli.Uli doh dalam bentuk memanjang.

Siap! Dah boleh simpan dalam suhu bilik. Amy salu simpan dalam peti sejuk. Anytime nak guna potong banyak mana nak gune. Hehehehehe. Selamat mencuba.


9 comments:

  1. Hai sis. Ktk pake tepong beras biasa jak ka?

    ReplyDelete
  2. Amyyyy thank you bagi resipi. Bestnyaa teringin nak tryy

    ReplyDelete
  3. tepong beras pulut kah... atau tepong beras biasa jak? sbb dlm discription atas pke tepong beras pulut. bahan2 tepong beras jak
    ria da cuba molah mcm x kenyal.(kmk guna tepong beras biasa tulisan wna merah ya.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kmk makei tepung beras pulut...mun kmk x milih jenama ney asal nya tepung beras pulut dpt jadik...mun dpt polah extra dpt d frozenkan...hihihi

      Delete
    2. tepung beras or tepung pulut?

      Delete
  4. Kalau x dk minyak bijan?? Bole x??

    ReplyDelete
  5. Kalau x pakai x pernah pulak mencuba...tapi minyak bijan tu x pakai banyak pn sis...hhehehehe

    ReplyDelete
  6. Salam. Maaf kalau saya komen di sini.
    Saya dapati gambar dlm blog puan diambil dari blog Maangchi. Saya peminat Maangchi, jadi agak terkejut bila dapati gambarnya digunapakai oleh puan tanpa apa-apa kredit.

    Ini link utk resepi di atas: https://www.maangchi.com/recipe/garaetteok/comment-page-1

    ReplyDelete