RESIPI SIUMAI / DUMPLING MUDAH DAN SEDAP - 내 마음의 왕

Friday, 5 May 2017

RESIPI SIUMAI / DUMPLING MUDAH DAN SEDAP


BAHAN-BAHAN UNTUK KULIT :

250gm tepung gandum
80gm tepung ubi
200-220ml air panas mendidih
Sedikit garam
1 1/2 sudu besar minyak masak

CARA-CARA MEMBUAT KULIT :

1. Satukan tepung gandum, tepung ubi, garam dan minyak masak. Gaul sebati.
2. Masukkan sedikit demi sedikit air panas.
3. Uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
Biarkan adunan selama 20 minit dalam bekas tertutup.


BAHAN-BAHAN UNTUK INTI :

2 keping isi ayam kisar halus
12 ekor isi udang dikisar halus
3 biji bawang merah kecil dicincang halus
2 biji bawang putih dicincang halus
Sedikit carrot dicincang halus
Sedikit daun bawang
Sedikit lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil minyak bijan
1 biji telur dipukul kembang
1 biji cili merah besar dipotong halus

CARA MEMBUATNYA :

1. Satukan semua bahan dan gaul sehingga sebati.


PROSES MEMBUAT / MELIPAT SIUMAI / DUMPLING

1. Canaikan adunan tepung tadi(macam buat kulit karipap)
2. Letak inti di tengah-tengah
3. Lipat mengikut kreativiti anda. Lipat macam karipap pun boleh.
4. Bila dah siap bolehlah kukus atau goreng. Dah siap.

Amy selalu hidangkan dengan sos ataupun kicap manis pedas. Kalau malas nak buatkan sos sendiri pakai kicap jenama mahsuri tu pun boleh. Makan dengan sos barulah ada umphhhh! Selamat mencuba.



No comments: