RESIPI KETAM TELUR MASIN SEDAP DAN MUDAH - 내 마음의 왕

Friday 5 May 2017

RESIPI KETAM TELUR MASIN SEDAP DAN MUDAH


Wajib try ni tau...fav amy and die pun suke sangat bila amy masakkan! Kalau makan kat restoran ni memang mahal gila! Buat sendiri murah, sedap dan boleh bertambah-tambah lagi makan nau. Nak share pun boleh.


BAHAN-BAHANNYA :

10 - 11 ketam puri / ketam saiz kecil (kalau besar mungkin 4 ekor dah cukup & kerat 2 setiap satu ekor)
Sedikit kunyit serbuk
1/4 camca teh garam
3 biji kuning telur masin yang telah direbus...lecek hancur
1/2 biji putih telur masin yang telah direbus...lecek hancur
3 ulas bawang putih...cincang halus
4 biji cili padi hijau...hiris
4 biji cili padi merah...hiris
2 tangkai daun kari...dilurut
1/4 cawan susu sejat
1/4 camca teh serbuk lada hitam
3 camca besar mentega

CARA MEMBUATNYA :

Ketam dibuang kulit kerasnya, cuci bersih dan toskan. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Panaskan minyak dan goreng terendam hingga garing, angkat dan toskan.
Keluarkan minyak dari kuali, tinggalkan sedikit, anggaran 1 camca teh.
Masukkan mentega dan biar mentega cair. Tumis daun kari hingga harum, masukkan bawang putih dan cili padi merah/hijau tadi. Kacau rata dan masak hingga layu.
Masukkan kuning dan putih telur masin, serbuk lada hitam, kacau rata dan tuang susu sejat. Masak hingga berbuih dan masukkan ketam goreng, gaul rata dan kecilkan api. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api.
Hidangkan segera...Selamat mencuba!


No comments: