RESIPI DANMUJI (YELLOW PICKLED RADISH) 단무지 - 내 마음의 왕

Saturday, 6 May 2017

RESIPI DANMUJI (YELLOW PICKLED RADISH) 단무지


Assalamualaikum w.b.t,

Amy dah janji nak share cara buat danmuji homemade dalam entry sebelum ni kan? Danmuji ataupun takuan ini rangup. It also enjoyed at the end of meals as it is thought to aid digestion.

BAHAN-BAHAN :

White raddish (yang gemuk dan panjang)
1/2 sudu kecik serbuk kunyit
Sebotol cuka beras (dalam 280ml)
Air (sama kuantiti dengan rice vinegar, tambah sedikit dalam 100ml)
1 cup gula
1 sudu besar garam (amy letak 1/2 je)
2 helai bay leaves
20 biji black pepper

CARA-CARANYA :

1. Untuk banchan : Kopek kulit white raddish dan hiris hiris. Jangan nipis sangat. Tebal sikit baru ada rasa crunchy.
2. Untuk Kimbap : Kopek kulit dan hiris setebal 1cm dan potong memanjang
3. Panaskan rice vinegar, air, gula, serbuk kunyit, black pepper dan bay leaves sehingga mendidih. Lepas tu matikan api.
4. Masukkan white raddish yang sudah dipotong dan biarkan menyejuk dalam suhu bilik.
5. Selepas sejuk, pindahkan ke dalam bekas tertutup dan biarkan semalaman di dalam peti sejuk sebelum dimakan.

Siap! Simple je kan?

Untuk beberapa hari, bau cuka tu kuat sikit, tapi lama-lama hilang juga. Bau white raddish pun ada kuat sikit .

Hehehehehehe.



Assalamualaikum.

11 comments:

  1. kalau xde bay leaves tak ape ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klw boleh letakkan sekali lah sis...klw xde kurang sikit rasa die

      Delete
  2. Apa rasa danmuji ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. danmuji ni rangup dan rasa dia sedap yang boleh buat addicted...sampai makan maggi pn nak makan danmuji skali....hehehehe

      Delete
  3. black pepper tu kna hancurkn dlu ke atau msuk kn mcm tu ?ke guna yg debu tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya guna yang serbuk blackpepper yg dh dijual dlm botol kecil...so x payah nak hancurkan lagi...

      Delete
  4. Cuka beras tu cuka jalen yg biasa kita guna buat acar timun tu boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je sis...amy pun selalu pakai cuka yang biasa...sebab tu je yang sentiasa ada stock di dapur...hehehehe

      Delete
  5. Pindahkan dlm bekas dengan air yg dh dididihkna tu ke sis?

    ReplyDelete
  6. apa makanan yg sesuai nk makan dgn danmuji ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan dengan maggi je pun dah sedap. Masukkan sekali dalam kimbap pun boleh gak. Sbb dia crunchy.

      Delete