RESIPI TUMPIK LEMANTAK CHEESE - 내 마음의 왕

Tuesday, 9 May 2017

RESIPI TUMPIK LEMANTAK CHEESE


Assalamualaikum w.b.t...kedong dah petang macam tuk bagus juak kmk share cara molah tumpik lemantak towk. Mun sikmok bercheese sikboh engkah cheese k. Sik ada daun mudak pakei ajak la non-stick pan. Jadik juak nya. Dapat juak dimakan. Nyaman juak gik. Hehehehehe...kmk ajar cara plh step by step ok.

Untuk kawan-kawan yang dari semenanjung yang x tahu apa itu lemantak, lemantak diperbuat daripada pokok sagu dan dijual dalam bentuk ketulan. Kalau nak buat tumpik ni jangan guna tepung sagu ye sebab tepung sagu tu terlalu kering. 

BAHAN-BAHAN :

2 - 3 ketul lemantak (hancurkan dan jemur lebih kurang 20 minit di bawah matahari)
1/2kg putih kelapa parut
Garam secukupnya
Cheddar cheese (mun mowk bertarit pakei cheese mozarella)
Isi payak/udang

CARA-CARANYA :

1. Tekan-tekan dengan senduk rata-rata takut lemantak masih berketul. Sepatutnya di tekan dalam bekas berlubang halus (pengayak).
2. Masukkan kelapa parut putih dan garam secukupnya. Gaul rata.
3. Panaskan non-stick pan dengan api sederhana.
4. Tabur campuran lemantak tadi. Jangan terlalu tebal.
5. Tabur/Letakkan udang/payak di atas campuran lemantak.
6. Parut cheese.
7. Tabur lagi campuran lemantak tadi. Ranjiskan sedikit air kalau lemantak nampak kering.
8. Tutup periok dan biarkan seketika.
9. Terbalikkan bila dah agak perang di bahagian bawah. Tutup lagi dan biarkan seketika sehingga masak.

Dah siap! Boleh potong macam pizza style. Sebab ya lah nya ditunggah pizza melanau. Boh jerak encuba ey. Rugi sik encoba. Nang nyaman. Hehehehehe.


2 comments:

  1. thank you bnyk2 for the resepi.... senang dan sedap alu alu... thank you so muchhhh ammy.. keep sharing tradisional resepi k... mun ada molah umai ya mek ingin

    ReplyDelete