Assalamualaikum w.b.t...
Kali ni amy nak share cara buat salmon roll. Alaaa...sekali-sekala manjakan diri. Tak dapat nak treat sendiri pergi Sushi King so buat sendiri lagi berbaloi. Bila bila masa boleh buatkan.
BAHAN-BAHAN :
1 nori sheet (seaweed laver)
1/2 cup beras sushi (masak sama mcm dalam resipi kimbap)
1 1/2 ounces salmon mentah (raw salmon sashimi - lagi fresh lagi sedap)
1/4 avocado
1/4 timun
1 bowl warm vinagered water
CARA-CARANYA :
1. Ambil setengah helaian seaweed dan letakkan bahagian yang berkilat ke bawah dan sebelah kasar menghadap ke atas.
2. Celup tangan anda ke dalam air yang sudah dicukakan. Vinegered water digunakan utk mencegah beras sushi dari melekat dan menjadikan tangan sentiasa lembap dan tidak basah.
3. Gently pad and spread 1/2 cup nasi di atas lapisan seaweed. Do not mash or smear the rice on the nori.
4. Potong salmon memanjang dan nipis.
5. Potong avocado nipis dan berbentuk bulan sabit.
6. Potong timun memanjang dan nipis.
7. Letakkan salmon secara mendatar/horizontally di atas lapisan nasi diikuti timun dan avocado.
8. Roll sushi menggunakan kaedah yang sama dalam resipi kimbap.
9. Di atas cutting board, potong salmon roll in half.
10. Lapiskan dengan satu lapisan salmon lagi di bahagian atas salmon roll yang sudah siap.
11. Potong dalam saiz bite-size.
Siap!
No comments: