RESIPI KOREAN EGG ROLL (GYERABJJIM) 계란말이 - 내 마음의 왕

Wednesday 17 May 2017

RESIPI KOREAN EGG ROLL (GYERABJJIM) 계란말이


Assalamualaikum w.b.t...pagi ni amy nak share cara buat korean egg roll...sama je mcm telur dadar kite ni sebenarnya. Cuma, die nampak lebih cantik dri telur dadar biasa dan senang dimakan sebab dah dipotong kecil-kecil. So, ikut je step bawah ni kalau nak buat ye...jangan lupa cube tau...menu ni bagus sangat untuk buat lunchbox untuk anak-anak turun sekolah.

BAHAN-BAHAN :

3 biji telur
1 tbs daun bawang (cincang halus)
1 tbs carrot (cincang halus)
Garam

CARA-CARANYA :

1. Masukkan daun bawang dan carrot ke dalam telur + garam. Kalau boleh, gunakan non-stick pan x pon kuali leper.
2. Panaskan kuali dengan api sederhana dan letak minyak sedikit.
3. Tuangkan telur (dalam 1/3 ). Bila bahagian bawah dah masak sikit (ataupun kalau dah boleh angkat), lipat dalam 1 inci. Teruskan lipat. Pastikan bahagian atas tak masak sangat (so nanti bila lipat melekat, senang nak potong). Bila dah sampai hujung, Tuang lagi telur. Pastikan bersambung dengan sebelumnya. Gulung lagi dan biarkan sehingga masak.
4. Angkat. Biarkan sejuk dan potong. Sedia untuk dimakan. Wallahhh...

No comments: