Assalamualaikum w.b.t,
Kimbap/Gimbap adalah makanan korea yang diperbuat daripada nasi putih dan ditambah dengan bermacam-macam bahan yang lain yang digulung dalam lapisan seaweed kering (kim/gim) dan dihidang dalam bentuk bite-size slices. Kimbap biasa dimakan semasa picnics ataupun mana-mana outdoor events ataupun sebagai hidangan ringan pada waktu tengah hari. Kimbap kebiasaannya dihidangkan bersama danmuji/takuan (yellow pickled radish) dan kimchi. Kimbap juga merupakan popular take-out food di Korea.
Amy suka Kimbap sebab ada macam-macam rasa, sayur pun ada, protein ada, nak taruh apa-apa yang kita nak pun boleh, lengkap gitew. Si dia pun suka makan Kimbap yang amy buatkan sebab semua rasa ada. Nak request taruh apa-apa bahan pun boleh.
Kali ni amy akan ajar step by step dan bahan yang diperlukan untuk membuat Kimbap.
STEP 1 : MASAK NASI PUTIH
BAHAN-BAHAN :
2 cup beras sushi
2.5 cup air untuk masak nasi
2 sudu besar minyak bijan
1/2 sudu kecil garam
CARA-CARANYA :
1. Rendam 2 cup beras sushi & 2.5 cup air selama 30 minit. Kemudian, masukkan ke dalam rice cooker dan masak macam biasa.
2. Bila sudah masak, keluarkan ke dalam bekas lain dan masukkan minyak bijan dan garam. Gaul hingga sebati.
TIPS : Garam boleh dimasukkan semasa masa nasi.
STEP 2 : FILLING TUNA MAYO
BAHAN-BAHAN :
1 tin tuna in water
Mayonise secukupnya
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukupnya
Serbuk lada putih secukupnya
CARA-CARANYA :
1. Buang semua air tuna, pastikan kering dan masukkan semua bahan yang lain. Gaul hingga sebati.
STEP 3 : FILLING WAJIB ^_^
BAHAN-BAHAN:
Bayam
Timun
Carrot
Danmuji/takuan
CARA-CARANYA :
Bayam : ambil bahagian daun sahaja dan rebus bersama beberapa titis minyak bijan.
Timun : hiris memanjang.
Carrot : Hiris nipis dan dimasak seketika. Letakkan sedikit garam dan blackpepper semasa masak.
Danmuji/takuan : potong memanjang. (Danmuji/takuan homemade kalau x ada boleh dapatkan di grocery store yang sudah disediakan)
P/S : Amy akan ajarkan cara membuat Danmuji dalam entry yang berikutnya yer. Yalah...homemade kan lagik bagus dari yang di beli sedia siap. Kita pun x tauk halal kah sik bah. Nok benda susah dicarik nang pia.
STEP 4 : TELUR DADAR
BAHAN-BAHAN :
3 biji telur dadar
Serbuk lada putih
Garam
CARA-CARANYA :
1. Buat je macam buat telur dadar biasa. Setelah siap, hiriskan memanjang.
STEP 5 : SEDIAKAN SEAWEED DAN TIKAR BAMBU
Seaweed ni amy beli dekat supermarket je. Bagi yang tinggal dekat mukah, seaweed ni boleh beli dekat Glory dan Medan Mall. Tempat lain not sure ada ke x.
Tikar ni amy beli di Mukah ni je. Mana-mana supermarket ada jual. Jangan salah beli tikar mengkuang pulak. Hahahahaha.
HIASAN : MINYAK BIJAN & SESAME SEED
BAHAN-BAHAN :
Minyak bijan
Sesame seed
CARA-CARANYA :
1. Sesame seed tu panaskan dalam 1 - 2 minit dalam microwave atau boleh sangai sekejap.
2. Dua bahan ini digunakan untuk sapu dan tabur selepas Kimbap siap digulung.
STEP 6 : JOM GULUNG KIMBAP
1. Selepas bahan semua dah siap, bolehlah kita start gulung-gulung.
2. Sebelum gulung, sediakan seaweed laver dan letakkan di atas tikar bambu. Pastikan yang kilat tu belah bawah yang kasar di ataas ye.
3. Kemuadian, letakkan nasi pada permukaan seaweed. Jangan banyak sangat nanti Kimbap jadi gemok pulak. Nipis-nipis cukuplah. Tinggalkan ruang 1 - 3 inci, bawah tu pun tinggalkan sedikit ruang supaya dia boleh melekat.
4. Ratakan nasi dulu barulah penyek-penyekkan supaya padat.
5. Kemudian letak filling pulak. Letakkan filling satu persatu di atas nasi yang sudah diratakan supaya senang untuk digulung.
6. Lastly, kita gulung tikar bambu tersebut setelah semua filling dah disusun. Semasa mula menggulung, kena pegang hujung bambu dan jari jemari kena tahan segala timun tu. Kang terburai pulak.
7. Dah siap gulung, sapu sesame oil atas kimbap dan tabur sesame seed tadi.
8. Tadaaaaaa! Kimbap sudah siap.
TIPS : Potong Kimbap macam ni dan susun di atas pinggan. Hidangkan dengan Danmuji ataupun kimchi.
Siap untuk dimakan. Selamat menjamu selera! ^_^
No comments: