Assalamualaikum...kali ni amy nak share bahan-bahan penting dalam masakan korea...
Macam yang amy cakap sebelum ni...bahan-bahan penting adalah serba boleh...boleh digunakan dalam banyak hidangan dan perlu ada "stock" setiap masa...
Ini adalah bahan masakan korea yang mesti ada. Amy pun tak boleh tolak ansur kalau kehabisan "stock". Amy sentiasa pastikan "stock" sentiasa ada. Sekiranya ada bahan-bahan ini, dekat mana-mana pun boleh masak masakan korea yang sedap...termasuk kimchi!
BERAS SUSHI (ssal) 멥쌀 :
KICAP SOYA (jinganjang)진간장 :
Ada je jual yang betul-betul korea punya soy sauce dekat mall or online store. Tapi amy ni tekak orang kampung sikit. Melayu tu x dapat nak di tinggal. Kicap yang dalam gambar ni jugak lah pilihan hati amy. Kicap cap unta ni amy sentiasa "restock". Sebab amy suka adjust masakan korea ikut tekak amy sikit..hahahaha...klw readers sekalian nak beli yang korean punya boleh lah cari di online store or mall ye...
PES KACANG SOYA (doenjang) 된장 :
Doenjang ni bahan klasik dekat korea yang dorang selalu gunakan untuk masakan harian dorang. Sup atau rebusan yang menggunakan pes kacang soya sangatlah ikonik dan lazat dari semua hidangan korea. Doenjang ni dibuat dari kacang soya dan sibentuk menjadi blok yang dikeringkan dan ditapai/diperam selama beberapa bulan sebelum direndam dalam air garam untuk beberapa bulan lagi. Cecair dari peraman tersebut lah yang menghasilkan kicap soya korea dan pepejal pula menjadi pes kacang soya a.k.a doenjang.
PES CILI (gochujang) 고추장 :
SERPIHAN CILI (gochugaru) 고추가루 :
MINYAK BIJAN (chamgireum) 참기름:
SOS IKAN (aekjeot) 액젓 :
BIJI BIJAN BAKAR (bokkeun-kkae) 볶은깨 :
Itulah benda-benda asas yang amy sentiasa ada di rumah...mudah je kan...untuk masak masakan melayu pn boleh...x semestinya untuk masakan korea jer...hehehehe...selamat mencuba tau...
No comments: