BAHAN-BAHAN PENTING (ESSENTIAL KOREAN INGREDIENTS) - 내 마음의 왕

Wednesday 29 May 2019

BAHAN-BAHAN PENTING (ESSENTIAL KOREAN INGREDIENTS)


Assalamualaikum...kali ni amy nak share bahan-bahan penting dalam masakan korea...

Macam yang amy cakap sebelum ni...bahan-bahan penting adalah serba boleh...boleh digunakan dalam banyak hidangan dan perlu ada "stock" setiap masa...

Ini adalah bahan masakan korea yang mesti ada. Amy pun tak boleh tolak ansur kalau kehabisan "stock". Amy sentiasa pastikan "stock" sentiasa ada. Sekiranya ada bahan-bahan ini, dekat mana-mana pun boleh masak masakan korea yang sedap...termasuk kimchi!

BERAS SUSHI (ssal) 멥쌀 :


Beras ni pendek dan melekat sedikit. Kadang nak cari beras ni amatlah susah. Bila memang x dapat nak cari amy gune je beras wangi sebab beras wangi ni ada "sticky" sikit. Amy x memilih brand sangat tapi brand ni selalu ada dijual di SHOPEE...beras ni pn boleh je cari dekat mall...cume kawasan amy i je terpencil sikit tu yang susah nak cari.

KICAP SOYA (jinganjang)진간장 :


Nama lain untuk jin-ganjang ialah yangjo-ganjang (양조간장), wae-ganjang (왜간장) dan ganjang (간장).

Ada je jual yang betul-betul korea punya soy sauce dekat mall or online store. Tapi amy ni tekak orang kampung sikit. Melayu tu x dapat nak di tinggal. Kicap yang dalam gambar ni jugak lah pilihan hati amy. Kicap cap unta ni amy sentiasa "restock". Sebab amy suka adjust masakan korea ikut tekak amy sikit..hahahaha...klw readers sekalian nak beli yang korean punya boleh lah cari di online store or mall ye...

PES KACANG SOYA (doenjang) 된장 :



Doenjang ni bahan klasik dekat korea yang dorang selalu gunakan untuk masakan harian dorang. Sup atau rebusan yang menggunakan pes kacang soya sangatlah ikonik dan lazat dari semua hidangan korea. Doenjang ni dibuat dari kacang soya dan sibentuk menjadi blok yang dikeringkan dan ditapai/diperam selama beberapa bulan sebelum direndam dalam air garam untuk beberapa bulan lagi. Cecair dari peraman tersebut lah yang menghasilkan kicap soya korea dan pepejal pula menjadi pes kacang soya a.k.a doenjang.

PES CILI (gochujang) 고추장 :


Pes ni peda, manis, masin dan rasa dia tidak lah nenyengat sangat. Akhir-akhir ini gochujang semakin popular dan tidak hanya untuk makanan korea. Sesetengah orang korea memberitahu bahawa pes ini adalah pes sihir mereka kerana mereka menggunakannya di mana-mana sahaja. Pes ini boleh di beli di mall ataupun di online store. Amy simpan pes ni di dalam peti sejuk.

SERPIHAN CILI (gochugaru) 고추가루 :


Serpihan ni sedikit manis dan pedas. Selepas dibuka bungkusan serpihan cili, simpan di dalam peti sejuk untuk mengekalkan kesegarannya. Serbuk cili yang kita jumpa selalu di mall bukanlah sama dengan serpihan cili ni. Bentuk serbuk dan serpihan tidak sama. Tahap kepedasan pun tidak sama.

MINYAK BIJAN (chamgireum) 참기름:


Bau minyak ni sangat kuat dan sesetengah orang tidak menyukainya. Minyak ini dibuat daripada biji bijan. Minyak bijan korea yang sebenar adalah berbeza dari minyak bijan yang kita mudah jumpa. Amy sentiasa ada minyak bijan di rumah sebab boleh digunakan bila-bila masa. Cuba beberapa jenama yang berbeza dan lihat mana satu yang anda suka.

SOS IKAN (aekjeot) 액젓 :


Sos ikan ni rasa dia masin. Sos ikan yang terbaik adalah sos yang ada rasa masin dan sedikit manis. Ia adalah ramuan penting bagi masakan korea dan kadang menggantikan kicap soya dalam kebanyakan resipi.

BIJI BIJAN BAKAR (bokkeun-kkae) 볶은깨 :


Biji bijan ni jarang jumpa yang dah "roasted". Amy selalu beli yang biasa dan bakar sendiri di rumah tanpa minyak.

Itulah benda-benda asas yang amy sentiasa ada di rumah...mudah je kan...untuk masak masakan melayu pn boleh...x semestinya untuk masakan korea jer...hehehehe...selamat mencuba tau...

No comments: