RESIPI SUGAR CANDY (PPOPGI) 뽑기 - 내 마음의 왕

Wednesday 29 May 2019

RESIPI SUGAR CANDY (PPOPGI) 뽑기



Assalamualaikum readers sekalian...kali ni amy nak share pasal sejenis gula-gula yang berasal dari korea yang dinamakan ppopgi (뽑기)...ppogi ni juga dikenali dengan nama dalgona (달고나) dan gukja (국자) di korea...

Amy dah pernah buat...siap record video lagi...but then iphone amy pulak yg bermasalah semua gambar dan video hilang pulak...amy pulak jenis x backup data ke icloud...hmmm...akhirnya hilang lah semua gambar yang lain jugak...mujur sempat transfer gambar kahwin dan gambar-gambar yang penting dua tiga hari sebelum tu...alahaiiii...kalau tak memang menangis tak berair mata gambar kahwin hilang...hahahahaha...melalut pulak dah...

Bahan-bahan dia x banyak pun...cuma gula dan baking soda...nak buat ppopgi ni tak susah mana cuma perlu bersabar...timing kena betul...lagi kreatif lagi bagus...teknik tu kena ada...hehehe...

Actually, amy mula-mula buat ppopgi ni rupa dia tak cantek mana pun...dah kite buat suka-suka...amy pun tahu ppopgi ni dari cerita running man yang episod ke 172...sebab cara dia buat nampak simple so amy pun siap search youtube bagai nak try...try and error...bila dah ada rasa pro sedikit je tu yang siap pergi record video bagai...video pun kalut last-last hilang mcm tu je...nasib lah...hahahaha...

Long story short...so...

BAHAN-BAHAN :

1½ tbs + 1 ts gula perang atau gula putih biasa
Secubit baking soda


CARA-CARANYA :

1. Letakkan gula tersebut ke dalam senduk (amy guna senduk je sbb nak cari dia punya proper senduk korea tu payah nak cari) dan panaskan dengan api sederhana sehingga mencair.


2. Gaul dengan sudu supaya tidak hangus dan sekata. Kawal kepanasan dengan menjauhkan dan mendekatkan senduk sekiranya perlu.
3. Gaul gula yang cair tersebut sehingga menjadi licin tanpa sebarang benjolan (lumps).


4. Tambah baking soda ke dalam senduk dan teruskan menggaul. Cecair tu akan mengembang dan berubah dari coklat muda kepada krim coklat keemasan.



5. Taburkan 1 ts gula ke atas kertas pembakar. Tuangkan adunan gula yang panas di senduk ke atas taburan gula tersebut.


6. Letakkan batang cucuk sate di tengah bahagian bawah gula-gula, 1 inchi dari bucu atas.
7. Tekan ke bawah dengan apa-apa objek yang rata dan tidak melekat seperti mangkuk stainless steel, penutup atau spatula (amy guna spatula je).


8. Gunakan pemotong biskut untuk menekan corak di tengah-tengah gula-gula tersebut.


9. Tunggu selama 1 minit sehingga gula-gula menjadi keras. Selamat mencuba!






Lee Kwang Soo yang sentiasa dengan kegelojohan dia...hahahaha...jangan pergi makan panas-panas macam Lee Kwang Soo pulak...tapi yang panas tu jugak la sedap...

2 comments:

  1. Panaskan gula tu x yah campur dengan ke?

    ReplyDelete
  2. Salam. Maaf kalau saya komen di sini.
    Saya dapati gambar dlm blog puan diambil dari blog Maangchi. Saya peminat Maangchi, jadi agak terkejut bila dapati gambarnya digunapakai oleh puan tanpa apa-apa kredit.

    Ini link utk resepi di atas: https://www.maangchi.com/recipe/ppopgi

    ReplyDelete