Assalamualaikum readers sekalian alam...since bulan mei ni bulan kelahiran amy...so...mood rajin nak blogging tu melimpah ruah lah pulak...hahahahaha...kali ni amy nak share resipi tuna pancake a.k.a chamchijeon (참치전) pulak...
BAHAN-BAHAN :
1 tin tuna (boleh gunakan tuna in water)
1/4 cawan daun bawang yang dicincang halus
1 ulas bawang putih yang dicincang halus
Garam (secukup rasa)
1/4 ts lada hitam
1 ts minyak bijan
1 biji telur
1 tbs tepung (tepung naik sendiri/tepung gandum)
CARA-CARANYA :
1. Buang lebihan air di dalam tin tuna tersebut dan letakkan di dalam mangkuk. Hanya gunakan isi tuna sahaja.
2. Letakkan daun bawang, bawang putih, garam secukupnya, lada hitam, telur, minyak bijan dan tepung ke dalam isi tuna tersebut dan gaul sehingga sebati.
3. Panaskan kuali dengan api sederhana dan letak minyak sedikit.
4. Letakkan sesudu makan adunan tuna pancake ke dalam kuali yang telah dipanaskan.
5. Tekan sedikit adunan dan bentukkan sedikit menjadi bentuk bulat menggunakan sudu.
6. Masak sehingga kedua-dua bahagian menjadi coklat keemasan.
7. Hidangkan tuna pancake begitu sahaja atau boleh dimakan dengan nasi.
Lebih kurang macam makan nugget laaa...hehehehe...nak makan mcm tu je pun boleh...terkadang tu terlebih kreatif sedikit so ubahsuai ikut citarasa masing-masing lah ye...ni yang paling simple nak buat...selamat mencuba...muahhh siket...hehehehe
Salam. Maaf kalau saya komen di sini.
ReplyDeleteSaya dapati gambar dlm blog puan diambil dari blog Maangchi. Saya peminat Maangchi, jadi agak terkejut bila dapati gambarnya digunapakai oleh puan tanpa apa-apa kredit.
Ini link utk resepi di atas: https://www.maangchi.com/recipe/tuna-pancakes