RAMUAN YANG BAIK (GOOD-TO-HAVE INGREDIENTS) - 내 마음의 왕

Thursday 30 May 2019

RAMUAN YANG BAIK (GOOD-TO-HAVE INGREDIENTS)


Assalamualaikum readers sekalian...kali ni amy nak share pasal ramuan dalam masakan korea. Bila kehabisan mana-mana ramuan ni, amy akan rasa tak selesa. Perkara yang bagus tentang ramuan-ramuan ini ialah ia boleh disimpan dalam jangka masa yang lama di dalam peti sejuk. Amy selalu beli "extra" bila perlu...so, bila habis cuma perlu top up guna yang extra sedia ada...hehehehehe...

IKAN BILIS KERING (mareun-myeolchi) 마른멸치 :



Ramuan ni diguna untuk stew, stok dan hidangan yg lain. Even ddeokbokki pun masak gune ni tau... Kalau dekat pasar ada dijual banyak jenis. Ada yang besar, yang kecil, ada yang dah dikupas, ada yang bellum dikupas...tinggal pilih je nak beli yang mana. Tapi klw untuk buat stok sup amy ambil jalan mudah je. Gantikan dengan kiub pati ikan bilis MAGGI. Haaaaa...zaman sekarang katakan...jenama KNORR pun ada...nak mudah senang je...hehehehehe...
RUMPAI LAUT KERING (gim)  :




Rumpai laut kering ni ada je jual dekat mall. "Seaweed" sheet a.k.a nori ni boleh digunakan untuk buat gimbap atau dipanggang dan dihancurkan untuk dijadikan hiasan nasi goreng atau bibimbap. Bila ada nori ni dekat rumah bila-bila masa boleh buat gimbap & etc.

Nori ni die di buat dari rumpai laut yang dah dicincang dan dikeringkan jadi lembaran yang nipis macam kertas. Nori ni banyak khasiat die tau. Ia penuh dengan protein dan vitamin, terutamannya besi, yodium, dan vitamin A, B1, B2, B6, dan B12. Ia lazat sebagai makanan ringan, sihat dan untuk membungkus beras dan sayuran.

SHIITAKE MUSHROOM (pyogo-buseot) 표고버섯 :



Shiitake mushroom ni ada yang dijual kering. Untuk yang kering, cendawan ni perlu direndam dahulu di dalam air sejut atau hangat sehingga lembut sebelum digunakan. Cendawan ni juga penting dalam masakan japchae, untuk vegeterian boleh gantikan daging menggunakan cendawan ni. Simpan dalam pantri atau beku.

MI NIPIS (somyeon) 소면 :




Mi nipis ni digunakan dalam kebanyakan masakan korea. Tapi...mi nipis korea kadang susah nak cari yang halal. Untuk memudahkan, amy selalu gunakan bihun. Amy suka guna mihun cap masjid. Bihun dekat mana-mana boleh cari dan beli.

LOBAK PUTIH (mu)  :




Lobak putih ni sedap untuk membuat kimchi dan hidangan yang lain. Rangup je bila gigit.

Cara simpan lobak putih ni, bungkuskan dengan surat khabar dan beg plastik sebelum diletakkan ke dalam peti sejuk. Kalau disimpan macam ni ia memang akan tahan lama. Nak beli lobak putih yang bagus, cari yang bahagian atas dia ada sedikit kehijauan, kulit tidak bercalar dan berkilat je.

TEPUNG BERAS MANIS (chapssalgaru) 찹쌀가루 :




 Dengan tepung beras ni amy boleh buat mochi ala korea, dan yang lain. Amy pun ada guna tepung ni untuk buat kimchi, dan tambahkan sedikit ke dalam adunan pancake untuk buat pancake rangup dan sedikit kenyal. Kadang tepung ni dikenali sebagai "tepung beras pulut", "tepung mochi", "tepung beras bubuk", atau "tepung beras ketan manis". Tepung ni sebenarnya x mempunyai gluten dan tepung ni melekit seperti gam.

Itulah kesemua ramuan yang bagus untuk masakan korea. Selamat mencuba...hehehehe

1 comment:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup kencing manis kaki luka dan kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete