PENGENALAN KEPADA BAHAN MASAKAN KOREA - 내 마음의 왕

Thursday, 30 May 2019

PENGENALAN KEPADA BAHAN MASAKAN KOREA



Assalamualaikum readers...kali ni amy cuma nak kenalkan serba sedikit berkaitan dengan bahan masakan korea...

Masakan korea sebenarnya senang nank dibuat kalau bahan-bahan asa sudah tersedia dan pandai menggunakan mengikut keperluan. Dalam post kali ini amy akan ajar yang "beginner"bahan apa yang perlu dibeli dan kegunaannya. Sekiranya ada soalan boleh tinggalkan comment di bawah atau dm personally ok...

Bahan-bahan masakan korea terbahagi kepada 3 bahagian :


  • Bahan-bahan penting adalah serba boleh...boleh digunakan dalam banyak hidangan dan perlu ada "stock" setiap masa.
  • Ramuan yang baik untuk kegunaan bila-bila masa dan anda perlu menyimpan "stock" di rumah atau membeli hanya bila kehabisan "stock".
  • Bahan-bahan khusus adalah terutamanya baik untuk satu atau dua hidangan...jadi, jika anada tidak menyukai hidangan tersebut...anda mungkin tidak memerlukannya dalam masakan.
JENAMA / BRANDS?

Sesetengah kita nak beli bahan berjenama baru rajin nak masak. Bagi amy, cukup sekadar bahan tersebut halal, belum tamat tempoh dan segar. Berjenama atau tidak kalau nak masak pun malas tetap tidak menjadi jugak. Hehehehe...

DI MANA NAK CARI/BELI?

Kebiasaannya amy beli bahan basah di market basah setiap hujung minggu. Untuk bahan kering pula klw ada yang terjumpa di mall amy grab je trus. Untuk bahan-bahan yang susah nak cari memang "online shopping" lah jadinye...hahahaha...kebiasaan nya amy beli dekat SHOPEE...tapi kita pengguna kenalah pandai memilih...jangan main semberono je beli...nanti yang datang kualiti dia x bagus nak masak pun susah kan... 

Zaman sekarang ni mudah je...dekat facebook pn ada yang jual bahan masakan korea...dekat instagram pn ada...siap ada yang jual "instant" lagi...nak tak nak je beli...ahahhahaha...contohnye macam dekat MariMogo ni...instant ada utk memasak pun ada...

So, goodluck lah yer untuk readers sekalian...kalau masakan menjadi tu share lah dekat amy sekali...selamat mencuba!

No comments: