RESIPI SOS CECAH PEDAS KOREA (SSAMJANG) 쌈장 - 내 마음의 왕

Thursday, 30 May 2019

RESIPI SOS CECAH PEDAS KOREA (SSAMJANG) 쌈장


Assalamualaikum readers sekalian...kali ni amy nak share resipi sos cecah korea yang pedas...jangan ingat korea xde sos or sambal...dorang pun ada tau...hahahahaha...cume cara diorang buat je lah berbeza...bahan-bahan pun berbeza...kalau kita sini x habis-habis dengan belacan...dorang sana pulak tak habis-habis dengan gochujang...oh ya...gochujang dan doenjang dalam resipi ni korang boleh beli dari SHOPEE tau...tempat lain x pasti pulak tapi ada je yang jual homade gochujang dan doenjang yang halal...

BAHAN-BAHAN :

1/4 cawan doenjang (pes kacang soya)
1 tbs gochujang (pes cili)
1 batang daun bawang dicincang
1 ulas bawang putih yang dicincang
1/4 cawan bawang besar yang dicincang
2 ts madu
2 ts biji bijan panggang
2 ts minyak bijan

CARA-CARANYA :

1. Gunakan sudu dan gaulkan kesemua bahan sehingga sebati.
2. Pindahkan ke dalam mangkuk kecil dan hidangkan dengan nasi dan daun salad atau dengan BBQ daging.




Selamat mencuba...boleh lah makan BBQ "wraps" macam dalam drama korea kan lepas ni...x dapat pergi korea mencuba buat sendiri pun boleh...hehehehe

1 comment:

  1. Lulu
    14 September 2020 at 02:33
    Salam. Maaf kalau saya komen di sini.
    Saya dapati gambar dlm blog puan diambil dari blog Maangchi. Saya peminat Maangchi, jadi agak terkejut bila dapati gambarnya digunapakai oleh puan tanpa apa-apa kredit.

    Ini link utk resepi di atas: https://www.maangchi.com/recipe/ssamjang

    ReplyDelete